top of page
LIST-NA-WEB--LINDE-HONINGDAUWHONING-MET-
LIST-NA-WEB-SPARREN-HONINGDAUWHONING-MET
LIST-NA-WEB-ZONENBLOEMHONING.jpg
flower-1.jpg

De Slovaakse honing behoort tot de wereldtop.
In 2019 behaalde Slovaakse honing en honing producten 20 Apimondia-prijzen The 46th Apimondia International Apicultural Congress Montréal.

flower2.jpg

Onze artisanale productie is een voorbeeld van de moderne en spaarzame verwerking van honing.  Door deze zorgvuldige manier van verwerken blijven de bijzondere eigenschappen van de honing behouden.

De traditionele manier van werken van de imkerschool werd bijgeschaafd door modern wetenschappelijk onderzoek naar zowel de bijenkolonies als de honing. Dat maakt de werkwijze en de school zo bijzonder - de school is dan ook een uniek project binnen de Europese Unie.

De imkers en honingverwerkers zijn dan ook onderworpen aan de sterkste normen qua voedselveiligheid en zijn zelf bezielers van kwaliteitsvolle honing.

Omwille van deze expertise en professionaliteit kreeg de school dan ook de eer om wereldkampioenschap voor jonge imkers te organiseren

10th INTERNATIONAL MEETING OF YOUNG BEEKEEPERS - IMYB.

slzaaa.WEB.jpg

Apimondia (International Federation of Beekeepers 'Associations) bevordert de wetenschappelijke, ecologische , sociale en economische bijenteeltontwikkeling in alle landen en de samenwerking van bijenhoudersverenigingen , wetenschappelijke instellingen en van individuen die wereldwijd bij de bijenteelt betrokken zijn. 

De naam Apimondia is een samengesteld woord dat uit twee woorden bestaat; api, verwijzend naar honingbijen en mondia, verwijzend naar de wereld. 

Sinds 1897 organiseert Apimondia om de twee jaar congressen van imkers, georganiseerd door verschillende landen. 

Apimondia onderhoudt zeven wetenschappelijke commissies en vijf regionale commissies om het wetenschappelijk begrip van de bijenteelt te vergroten en informatie-uitwisseling te vergemakkelijken.

slzaaa.WEB.jpg

The golden medal from Apimondia Montreál 2019 for science publication BLESABEE was received by the director of Slovak Bee School, where they produce and bottle up the honey for Ester  Gent. To receive such a significant award in international bee competition for bee products is a really fantastic advertisement for Slovak beekeeping.

 

To receive THE GOLD medal for the knowledge and experience from the field of non-chemical type of treatment of bees against Varoa mite, which is described in publication BLESABEE – From Healthy Bees to Healthy Humans is another huge achievement.

In the heavy competition, the international jury consisting of experts from all around the world, decided to grant the first place to BLESABEE publication, which explains the Hyperthermia (heat treatment) and represents the most important pillar for efficient and gentle Varroa control in this approach.

 

The publication was presented in English and it generated a big interest. I trust this will be an inspiration for many beekeepers from all around the world, who are looking for concepts on how to keep bees healthy and strong without any chemical treatments.

logo-esther.jpg

Wat is Honingdauwhoning precies?

​

Honingdauwhoning komt niet van nectar, maar van honingdauw en verschilt ook duidelijk van honing van nectar. Honingdauw is het product van het verteringsproces van luizen of andere insecten.

Nectar komt regelrecht vanaf de florale of extraflorale nectariën van een plant. Honingdauw heeft via de maag van de luis toch al weer een extra bewerking ondergaan, en heeft een rijkere samenstelling. Indien je de bijen met deze honing laat inwinteren loop je een grotere kans op roer.


Honing is een belangrijke natuurlijke bron van antioxidanten en tussen alle honingsoorten is honingdauwhoning op dat vlak het beste wat de natuur te bieden heeft. De honingdauwhoning is meestal donker van kleur, kruidig van smaak en duurder dan honing uit nectar. Het heeft een rijkere samenstelling. In ons wisselvallige klimaat is het winnen van honingdauwhoning vaak een toevalstreffer. Een flinke regenbui spoelt al gauw alle honingdauw weg: einde dracht. Na een langere periode van droogte bemerken echter ook de imkers in de Lage landen wel eens dat de geoogste honing ineens een stuk donkerder is.

De insecten die honingdauw afscheiden kunnen op veel verschillende planten voorkomen. Na de vertering scheiden de kleine diertjes zoetstof, mineralen en antioxidanten uit. De bijen worden door deze zoetstof aangetrokken en verzamelen de honingdauw om er honingdauwhoning van te maken. Daardoor ontstaat de smaakvolle, kruidige honingdauwhoning. In België en Nederland kan deze honing zelden geproduceerd worden. Door het wisselvallige klimaat spoelt de honingdauw immers snel weg. Imkers moeten al veel geluk hebben als het hen toch lukt deze honing te verwerken. Deze speciale honingsoort is de gezondste soort honing, ook al zijn alle types honing een belangrijke natuurlijke bron van antioxidanten.

Esther Gent heeft op dit moment twee types honingdauwhoning: 

​

1/Honingdauwhoning van sparren met wilde frambozenhoning: deze honing is heel bijzonder: een combinatie van honingdauwhoning van sparren, en wilde frambozenstruiken, die in het begin van de lente onder die sparren bloeien.  Dat zorgt voor de unieke, lekkere combinatie: de bijen brengen de nectar van de struiken en de honingdauw van sparren samen in de bijenkorf. Het lukt niet elk jaar om deze honing te produceren. Waarom? Omdat de bijenkast aan de voet van de bergen moet staan - waar het koud is, ook voor de bijen. En als het te koud is, vliegen de bijen niet uit en al zeker niet als het flink waait. Dat maakt deze honing dus éxtra speciaal. Op de Belgische markt vind je deze speciale honing soms afkomstig uit de Franse Ardèche,  de Pyreneeën, of Zwitserland. Esther Gent brengt dit overheerlijk honingproduct rechtstreeks van aan de voet van het Tatragebergte naar België!

​

2/Honingdauwhoning van linde met lindebloesemhoning: ook deze honing is een unieke combinatie, wat het tot een luxeproduct maakt. Ten eerste moet de bijenkast dicht in de buurt van meerdere lindebomen staan. Daarnaast is deze honingsoort een combinatie van lindehoningdauw -  en nectar van de lindeboom. Daarom is er een grote hoeveelheid lindebomen nodig om de Lindehoningdauwhoning met Lindebloesemhoning te produceren.

 


Esther Gent brengt dit kwaliteitsvolle en overheerlijk honing rechtstreeks van aan de voet van het Tatragebergte naar België!

Sparren-WEB.jpg
Linde-Honingdauwhoning.jpg
Sparren-HONINGDAU-2.jpg
bottom of page